Veiligheid

 

Een veel gestelde vraag als het om outdoor activiteiten gaat is terecht “hoe zit het met de veiligheid?” Deze vraag wordt voornamelijk gesteld bij de verschillende klimactiviteiten. De veiligheidsaspecten bij de activiteiten op de mobiele klimmuur onderscheiden zich in 3 onderdelen:

  • de constructie van de klimmuur
  • het klimmateriaal
  • de gebruikers van dat materiaal

 

1: De klimmuur bestaat uit een steigerconstructie waar tegenaan panelen worden bevestigd. Deze constructie is een veel gebruikte methode om mobiele klimmuren te bouwen. Bovenop de door de steigerfabrikant geadviseerde constructie hebben wij er voor gekozen de constructie extra te schoren waardoor deze zeer stabiel is. De belasting van de constructie zit ver onder de maximale norm.

Belangrijk is een vlakke en stevige ondergrond. Deze kan zowel bestraat als onbestraat zijn, zolang de ondergrond maar niet instabiel is. Vandaar dat Standing Stone zich het recht voor behoudt om ter plaatse een andere locatie aan te wijzen voor het opbouwen van de klimwand of de activiteit af te lassen, als blijkt dat de ondergrond ongeschikt is.

Ook het weer kan invloed hebben op de veiligheid. Vooral sterke wind kan een negatieve invloed hebben. Bij windkrachten hoger dan windkracht 6, zoals voorspeld door de bekende weerinstituten zoals het KNMI, houden wij ons eveneens het recht voor de activiteit af te lassen.

 

2: Het klimmateriaal waarmee wij werken, zoals klimgordels, karabiners, touwen en bandslingers, zijn erkende klimmaterialen die ook in de reguliere bergsport worden gebruikt. Alle materialen die wij gebruiken zijn uiteraard voorzien van het veiligheidskeurmerk van de UIAA (een internationaal erkend en toonaangevend keurmerk op het gebied van veiligheid van bergsportmaterialen). Wij volgen de voorschriften van de fabrikanten van de verschillende materialen m.b.t. gebruik en vervanging. Wij houden daarom een logboek bij.

3: Alle klimactiviteiten staan onder begeleiding van deskundige instructeurs van Standing Stone. Zij hebben jarenlang kennis en ervaring opgedaan in de bergsport, zowel privé, een grote passie en hobby, als zakelijk als instructeur bij verschillende buitensportbedrijven of klimmuren. Onze instructeurs werken volgens methoden zoals aanbevolen door de NKBV (Nederlandse Klim en Bergsport Vereniging) voor dergelijke klimactiviteiten. Hierbij moet u denken aan zaken zoals het inbinden in het touw en het zekeren van een klimmer.

De deelnemers dienen zich te houden aan de instructies van de instructeurs van Standing Stone. Indien dit niet gebeurd en het gedrag van een deelnemer de veiligheid in gevaar brengt houden wij ons het recht voor deze deelnemer uit te sluiten van verdere deelname aan de klimactiviteiten.